Obisk jame krivopet (03. 09. 2020) pod Matajurjem nam je odkril par spoznanj, še več pa vprašanj. Zgodbe o krivopetah so še zelo žive v Benečiji med našimi zamejskimi Slovenci. Poznane so tudi na livški strani, pa v Trenti ter tudi drugje v tujini. Baje naj bi ženske imele stopala narobe obrnjena tako da je bila peta spredaj. Bile so drugačne in tudi polne znanja in modrosti. To o zasuku stopala je lahko en vidik. Drugi vidik takšnega poimenovanja bi lahko bil ta, da so hodile vzvratno, tako da so zasledovalce zavedle o smeri gibanja. To bi na našem področju, ki je bilo polno vojnih pohodov z ene ali druge strani in so se ženske morale skriti da so preživele, lahko bilo smeselno. Zakaj pa najdemo krivopete tudi drugje po svetu? Mogoče so poimenovali te ženske po smislu življenja, ker niso hotele slediti razvoju in so strmele po že ustaljenem življenju – so zrle nazaj. Verjetno teh vprašanj najbrž nikoli ne bomo v celoti razjasnili.

Jama krivopet, ki smo jo obiskali je zelo prostorna. Po videzu sliči na maternico ožjim vhodom, ki se potem v notranjosti razširi. V središču jame so postavljene tri skale, ki predstavljajo energijski tročan. V temu delu jame je čutiti energijo žalosti. Jama ima na eni strani vhod, na drugi izhod. Blizu jame je struga potoka, ki je sicer hudourniškega značaja. Približno sto metrov nižje je več izvirov stalne in kvalitetne vode. Pogoji za življenje so torej bili. Varnostno pa jama ni nudila dobrega zatočišča. Je bila prelahko dosegljiva.

Nad glavno jamo je manjši vhod v še eno – zgornjo jamo. Ta je težje dostopna. V notranjost se lahko samo priplazi – je dobro branljiva pred nezaželenimi obiskovalci. V notranjosti se jama razširi in nudi prostor za varno bivanje. V notranjosti je zaznati močno energijsko polje, kar navaja na to, da so se glavni obredi dogajali v tej – gornji jami. Videti pa je še eno zanimivost. Med spodnjo in gornjo jamo je odprtina, ki je služila kot dimnik. To nakazujejo črne skale od dima. Torej, če so spodaj kurili ogenj, je dim šel skozi ta dimnik in posredno ogreval še gornji, bivalin prostor.